Jdi na obsah Jdi na menu
 


MAPY:

Napřed je třeba říct, že v průběhu času se objevují nové mapy a npví vydavatelé, ale taky se některé mapy už mohou přestat vydávat. Pravidelná aktualizace toho, co je a případně už není k dispizici, není v mých silách, takže následný text je spíš jen takovým návodem, kde především hledat. A to se okrajově zmiňuju o mapách elektronických. Je/bylo možné jednak nakoupit mapy v elektronické podobě třeba na dnes už postarším mediu CD disku, ale už nějaký čas je asi nejlepším pomocníkem česká aplikace pro mobilní telefony Mapy.cz. Ta má velkou výhodu v tom, že se na její mapy může člověk dívat off-line a jsou v ní opravdu dobré podrobnosti a vyznačené trasy (i když tam jsou některé omyly, sám jsem se snažil některé z nich napravit) a jednou mně hodně pomohla, když jsme se tak trochu ztratili na horách, když jsme se dostali do mraků s mizivou viditelností. Nevýhodou je, že se člověk musí starat o to, aby byl mobil nabitý, což sebou nese při vícedenním treku do hor i nutnost tahat sebou powerbanku a "v cicilizaci" pak mít nabíječku a mobil dobíjet. A potom taky třeba koukat do mobilu, aby člověk našel cestu, když leje, není zrovna to nejlepší hlavně pro mobil. Papírové mapy vydavatelství ANAVASI jsou v tomhle o malinko lepší, bývávaly tištěné na částečně vodovzdorném materiálu...ale tohle už asi taky neplatí...

V souboru turistických map Řecka vyšly pro oblast Levka Ori na Krétě celkem 3 (čísla: Pahnes 11.12, ISBN: 960-8195-81-0; Sfakia 11.11, ISBN: 960-8195-84-5; Sougia 11.12, ISBN: 960-8195-85-3)(v 2006 Pahnes a Sfakia za € 6,50, Sougia za € 7,50; lze občas sehnat taky v prodejně KIWI v Praze (http://www.kiwick.cz/).  Vyšla pro Krétu i 4. mapa - Psiloritis - Mt. Ida (s nejvyšší horou Kréty). Vydavatel: ANAVASI, GeoSpace, Stoa Arsakeiou 6A, 10564 ATHENS, GRECE, tel/fax: 0030 210 3218104 (www.mountains.gr). Ovšem v průběhu času se to trochu změnilo. Jednak oblast Levka Ori nově pokrývají jen dvě mapy (ale trochu vylepšené) a vyšly už i další mapy pro Krétu, takže ta je teď mapami pokrytá myslím docela dobře. Tyto mapy pro Řecko jsou docela kvalitní jak materiálem tak i provedením, jsou kompatibilní s GPS navigací a mohu je jen doporučit. Vychází v několika souběžných, barvou obálky odlišených seriích - pětadvacítky, padesátky a zvláštní serie pro ostrovy. Soubor map nepokrývá kompletně celé Řecko, ale zřejmě s tím vydavatel do budoucna počítá a postupně bude zahrnovat další a další zmapované oblasti. Mapy mají po celém Řecku jednotnou cenu (pravděpodobně), stejnou cenu uvádí i eshop na webu vydavatele.

K dostání v ČR jsou i mapy vydavatele ROAD (www.road.gr) Je to také celá serie, např. pro oblast Olympu č. 31, ale pro tyto mapy, ačkoli jsou taky celkem obsáhlým zdrojem informací, je bohužel použit naprosto nekvalitní papír, takže po několika rozloženích celého listu se papír začíná trhat. Např. naše mapa je po pouhém několikadenním (asi 4denním) používání v docela dezolátním stavu, přestože jsme na ni byli hodně opatrní. Za dvě stovky je to prostě zbytečný luxus.

Poprvé (1999) jsem se ale na Krétě pohyboval podle mapy "MARCO POLO"  Crete East + Crete West. Jsou 1:125000 (Mairs Geographischer Verlag, 1998, Ostfildern, Germany), což je pro "hiking" už hnedle vražda. Taky některé cesty zcela mimo realitu....ale zase na druhou stranu musím říct, že jsme se podle ní dostali - vyjma úvodního přechodu přes Levka Ori z Therissa na jižní pobřeží, který jsme nakonec vzdali - kam jsme chtěli.

Jeden čas jsem používal i mapu nakladatelství Harms_Verlag, Kreta Der Westen (Crete West)(www.harms-ic-verlag.de). Je to sice silniční mapa (1:100000), ale tváří se jako by ji bylo lze použít i pro pěší turistiku, jsou na ní vyznačeny i "stezky" a trasa E4, ale bohužel se jejich značení dá považovat pouze za orientační; leckde prostě cesty jdou jinudy, než je na mapě zakresleno a připadá mi, že ty cesty jsou tam zakresleny jen tak od oka.

Obrazek

Samozřejmě lze taky nalézt satelitní mapy, např. v Googlu, ale i jinde (http://www.maplandia.com/greece/), těch možností je rok od roku více a více. A velmi užitečné jsou mapy v elektronické podobě v české aplikaci Mapy.cz, jak píšu v úvodu téhle kapitoly. Mockrát jsem tu aplikaci již použil (v mobilu) a opravdu se podle ní dá dobře chodit. Člověku to označí aktuální pozici a je pak jasné, kudy jít. Jen je v tom trochu zádrhel v tom, že je nutné urdžovt mobil nabitý, což v horách je problém. Jasně - powerbank to může vyřešit, ale je to další závaží v báglu... Člověk tím trochu zleniví, anebo vůbec nezíská důležité zkušenosti a znalosti, a když není k dispozici mobil s mapou, tak pak orientace v papírové mapě už může být problém.Také je možné si stáhnout/nechat nainstalovat mapu Kréty do GPS.. Tenhle přístroj má tu výhodu, že člověk sebou nemusí tahat powerbanku, ale jen pár baterií (pravdu, ono to může váhově vyjít téměř nastejno), ale v civilizaci je poměrně snadné beaterii dokoupit. Na malém displeji GPS ale moc přehledné mapy nejsou, spíš by to mohlo sloužit jednak k záznamu trasy, anebo pak k navigaci (po předchozím vytvoření trasy třeba ještě doma před odletem na dovolenou).

PRŮVODCI (Book Guides):

Kréta - západ (Gert Hirner, Jakob Murböck), vydalo nakladatelství Freytag Berndt, Praha (ve spolupráci s Kletr, Plzeň), v licenci nakl. Bergverlag Rudolph Rother GmbH München http://www.rother.de (existuje samozřejmě i druhý průvodce, pro východní část Kréty od stejného nakladatele i od stejných autorů). Tyto průvodci v podobě malé brožované knížky mají tu výhodu, že jejich malé rozměry (16,5 x 11,5 cm) je přímo předurčují pro jejich přítomnost v nějaké kapse batohu či dokonce v nějaké velké kapse bundy. Jejich cena je něco málo nad 150,- Kč (zhruba v roce 2004). Trasy jsou na nich nakresleny dost schematicky a jsou určeny hlavně těm, kteří chtějí vypadnou z nudy na pláži pod slunečníkem a trochu si někam vyjet (vypůjčeným) autem. Na toto jsou přímo ideální a myslím si, že pro tento účel také byly vytvořeny.

Obrazek

Baedeker - turistický průvodce, českou verzi vydalo nakladatelství GEMINI, s.r.o., 1992, Bratislava, Slovensko

Jak čas běží, objevují se další a další průvodci od jiných vydavatelů, ale všechny mají pohříchu jedno společné - nedozvíte se tam nic o horských túrách. Proto se o nich tady ani nezmiňuji

 DOPRAVA:

Pro dopravu po Krétě jsou asi nejvhodnější busy (taxi je poněkud nákladné, i když řidiči taky dokážou vypnout taxametr a na ceně se domluvit). Nejsou moc drahé a jezdí i do nejmenších vesnic. Problémem je dozvědět se kdy co jede. Busy jsou společnosti K.T.E.L., která funguje prakticky po celém Řecku, ale je asi rozdělená do mnoha částí pro různé oblasti. Pro Krétu to platí také - pro východní a západní část jsou samostatné části společnosti. Alespoň mají každá své webové stránky a dopravní obslužnost - nepřekrývají se, nelezou si do zelí. Pro dopravu do většiny aspoň trochu větších měst, vesnic a osad západní části jsou dobré stránky www.bus-service-crete-ktel.com/ Časy odjezdů většinou platí mnoho let, takže se na to člověk může víceméně spolehnout. Ale už asi tak 2 - 3 roky se na trasách objevují i busy společnosti ANEK, jsou stejně zbarvené a pravděpodobně spíš "jezdí pro K.T.E.L." než aby měly své vlastní jízdní řády.

Dobré je taky mít přehled alespoň rámcově o místní dopravě v Chanii. Velmi dobrý přehled lze získat na stránkách www.chaniabus.gr/eng/index.html 

Na Krétu se samozřejmě lze dostat i lodí, většinou z přístavu Piraeus Athens. Lodní spojení se dá dobře najít na stránkách www.paleologos.gr Je třeba ale pamatovat, že sezóna končí většinou již koncem září a někdy u některých společností i o týden či dva dříve, což znamená rapidní omezení počtu spojů.

Letecké spojení z Prahy se naustále mění a jsou také možnosti odlétat třeba z Katowic, Vídně, Norimbekra, těch možnstí je mnoho a navíc se neustále mění.  Dají se využít třeba české low-cost aerolinky SmartWings  do Heraklionu (Iraklia), ale i do Chanie. Bývaly k dispozici i charterové lety, ale již několik let jsem se s nimi nesetkal. Asi to už cestovky dokáží naplnit samy. Lze se samozřejmě dostat i přímo do Chanie (např. z Vídně - v kombinaci se žlutými busy nebo vlaky RegioJet, ale i z Frankfurtu n./M., z Katovic, Berlína - těch možností bývá víc, ale neustále se to mění). Z Prahy také začaly už před lety lítat i řecké aerolinky Aegean Airlines. Poslední dobou je velmi využívám. Je to vždycky s přestupem v Athénách A pokud si člověk s tím dá práci a kupuje letenky dost dlouho dopředu (já to dělám i s půlročním předstihem), tak se dají koupit i za celkem příznivou cenu, i když po koronadobě v cenách přitvrdili: zvýšili poplatek za bágl, najednou si nachají platit i na obyčejná sedadla atd.. Do doby před koronáčem byli snad jednou s posledních aerolinek, které cestující krmily teplým jídlem, ale to už taky padlo, teď dají člověku jen nějakou obloženou bagetu a něco málo k pití (kde jsou ty doby, kdy nabízeli i plechovku piva!!).

RŮZNÉ AŽ NEJRŮZNĚJŠÍ:

Web www.all-about-greece.estranky.cz který v potu své příjemné tváře vytváří moje kamarádka - řecky přízněná duše Petruš, obsahuje neskutečné množství informací od hudby, přes jídlo (http://www.eat-greek.estranky.cz/), tipy na výlety, komunikaci o ubytovacích zařízeních atd. atd. Není to sice "to pravé hikerské", ale může to být rozhodně užitečné a je to hlavně dělané s nadšením a obrovsky širokým záběrem!!

Další ze stránek s ohromně širokým záběrem - popisy míst, historie, počasí, jídlo, užitečné "drobnosti" a já nevím co všechno ještě dalšího. Je toho tam opravdu hodně moc: http://kreta.rovnou.cz/index.html

A co slovník? Tady je!! http://www.systranet.com/?text=goat&lp=en_el , sice ne z češtiny, ale kdo umí aspoň trochu třeba English nebo Deutsch, a - důležité - pokud mu nedělají potíž číst řecká písmena!!! - ten se zorientuje myslím docela rychle. Velmi užitečné!!

Také bych rád upozornil na stránky

http://www.kretavdetailech.cz/cz/informace-o-krete/zdenek/treky/bile-hory-lefka-ori-2007,

na kterých kamarád Zdeněk (který coby člověk nesportovní s dcerami a jejich partnery "prorazil" z planiny Omalos přes chaty Kalerghi a Kastiveli k Pánhes a dolů na planinu Anopoli) docela svěže a poutavě popisuje strázně celého treku z pohledu člověka bez zkušeností s cestami po horách. Do mých popisů pak zapadá jeho popis poslední zhruba poloviny či třetiny jejich treku - z Katsiveli na Anopoli.

Různých českých webových stránek, které se nějak dotýkají Kréty, se postupně objevuje stále více a více. Je na nich buď popis třeba jednoho jediného podařeného výletu do hor, ale také informace ucelenější, kde se jeden může dozvědět i něco o Krétě obecněji. Jednou z takových novějších stránek je www.radynacestu.cz. Zde se dají najít informace hlavně od dovolenkářů z pláží, ale administrátor má snahu tyto informace rozšířit i o názory a postřehy těch, kteří po Krétě i chodí s báglem, tak to snad vyjde a i případný zájemce o pěší turistiku si tam najde to, co by zrovna potřeboval.

Poměrně novým webem jsou i webové stránky, na které se lze dostat přes CK KIWI:  http://www.reckovdetailech.cz/cs/oblasti/kreta/nove-stranky  Tato kanceláž je odnoží nebo seterskou organizací KIWI - prodejna map v Praze. Zmiňuji se o ní roto, že v ní funguje kamarád Tom a to je člověk se silným cestovatelským duchem. Tato CK organizuje i docela zajímavé, často až komorní zájezdy do zajímavých destinací, a doufám, že něco podobného bude schopna vytvořit i pro Krétu a Levka Ori obzvláště.

O počasí na Krétě, včetně jeho předpovědi, se zájemce dozví třeba zde: http://www.recko-pocasi.cz/Kreta.php Z těchto stránek se ale také lze dostat k dalším informacím jako je počasí v jednotlivých měsících, co je to vítr Melteni atd. Jsou ale i jiné weby, například http://penteli.meteo.gr/stations/, nebo 

Dobrým webem, kde lze také najít docela užitečné satelitní snímky oblasti i s očekávaným průběhem počasí na 4 dna dopředu je http://www.met.fu-berlin.de/terra3d/video/skycover.mpg

Nejucelenější stránky s popisy horských treků v Levka Ori, jaké jsem kdy viděl, jsou http://www.levka-ori.com/ Aby se však člověk dostal k fóru a popisům jednotlivých treků, musí se napřed zaregistrovat. Autor stránek - Simon - (Němec, žijící ve Stuttgartu) zde popisuje cesty buď sám (valná většina popisů je z jeho zkušeností), nebo uveřejňuje popisy, které dostane k dispozici od jiných. Je zde neskutečné množství různých treků, od známých a vedoucích po značkovaných cestách až po ty, kde se jde pouze terénem, s mapou a případně GPS. K tomu je tam i mnoho dalších dobrých informací, jako je délka cesty, i převýšení, startovní a konečný bod treku a jak se tam dostat, různá doporučení na vybavení, o vodních zdrojích - v Levka Ori velmi důležité!! - i fotky a další a další. Vřele doporučuji těm, kteří chtějí něco už opravdu sportovně hodnotného, a často i s trochu toho adrenalinu. Stránky však mají - alespoň pro mne - jednu chybku: popisy jsou v němčině, se kterou se popasuju jen velmi ztuha, i když tam Simon už začal dávat i texty v angličtině.

Řečtina - cestovní konverzace (+ CD), INFOA, Nová 141, 78972 Dubicko, CZ, www.infoa.cz 

********************

Toulky minulostí světa, 1. díl, Zdeněk Volný a kol., 1999, ISBN 80-7214-237-2, BARONET, VIA FACTI, Praha

**********************

 

Stará Kréta, Ludwika Pressová, Panorama Praha, 1978

**********************

 

Informace i o dalších místech na Krétě (vyjma mnou preferovaných Lefka Ori), která stojí za návštěvu, a taky i další weby se zajímavými informacemi:

http://east-crete.com/, resp. http://www.east-crete.net/gorges/ (zajímavá místa - hlavně rokle, rokličky a údolí v méně navštěvované části ostrova)

případně

http://sougia.info/walk-gingilos.htm ("klasický výlet" na mohutnou dvojhoru, tyčící se nad nejnámější roklí Kréty - Samárií)

http://www.beeinnet.com/accommodation/map/facil.asp?pid=193

 http://jirik-tk.wz.cz/kreta2006/kreta_2006.htm

http://recko.orbion.cz/kreta/ (doména, kde se dají najít mnohé odkazy na vše možné, co se týká Kréty. Hlavně asi popisy a zážitky z cest)

http://www.west-crete.com/ (Můj snad nejoblíbenější web, na kterém je obrovské množství překrásných fotek od profíka, který na Krétě už léta žije; převažují fotky z přírody - krajina, hory, kytky, ale jsou tam k vidění i obrázky s jinou tématikou. A navíc se to vše průběžně doplňuje - pro KAŽDÝ DEN nová fotka!!!)

http://www.explorecrete.com/ - výtečné stránky s mnoha myslím velmi podrobnými a fundovanými informacemi a o jednotlivých místech po celé Krétě (města, archeologická naleziště, kláštery atd.)

http://www.climbincrete.com/english/climbing/index.php - (Na Krétě se taky leze!!! Popisy tras jak letních tak i zimních, způsoby jištění, zda je nastálo nebo ne, obtížnost, přístup k daným místům atd.)

 Seznam sídel v oblasti Chanie i s jejich rozdělením do různých správních celků různých úrovní:

http://www.interkriti.org/visits/kydonia/mournies/entext.htm 

***********************************

Trasy E4 na Krétě:

http://www.cretetravel.com/Activities/E4_walking_path.htm

************************************

Jak se zmiňuji výše, tak v současnosti je volně k dispozici aplikace pro smartphony Mapy.cz. Moc dobrá aplikace, mapy lze používat i off-line. Pro oblast Levka Ori to je mapa Řecko/Egejské ostrovy, Kréta/Kraj Kréta. Jenže jsou na ní menší nesrovnalosti, které se pokusím u vydavatele odstranit (ale těžko říct, jak bude reagovat na nabízenou Zpětnou reakci). Další věcí, na kterou by si uživatel z ČR, zhýčkaný celosvětově jedinečnými turistickými mapami a značením KČT, měl dát pozor, je skutečnost, že různé cesty jsou sice na mapě aplikace značeny barevně, ale v terénu tyto cesty nejsou barevně značené buď vůbec, anebo jsou použity jiné barvy. A taky různé další značky, z map KČT známé, v Levka Ori neodpovídají tomu, na co jsme zvyklí od nás (značení kvality cest, značení nějakých "rest-pointů" atd.). Při plánování tras by to mohlo být zavádějící. Doporučoval bych tedy zakoupit (třeba až na místě, na Krétě) i klasické papírové mapy místního vydavatelství ANAVASI (výtečné!!) a při použití off-line map Seznamu pak podle nich dělat při postupu eventuální korekce. Ono těch asi tak plusminus 8-9 €, co ty mapy stojí (2019), není zase tak moc velká částka, která by jednoho zruinovala.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

How To Get Free IMVU Credits

(belleAbaky, 18. 6. 2021 5:28)

https://pdfhost.io/v/yIr.FS6Zm_imvu_credits_free_gen_mod_2021_2022pdf.pdf

===========
wow. i found it finally. thanks!

Free IMVU Credits Without Surveys Or Offers
Free IMVU Credits Hack No Verification 2022
IMVU Hack Online 2022

Asda Fans Xyz Tik Tok 2021

(Mixwrodo, 18. 12. 2020 3:35)

https://c0roinhas.weebly.com/about-tik-tok-likes-fans.html

Do you want be famous on tiktok? Click link above and enjoy fans and followers free! 2021 UPDATED!

tik tok hack 2021,tiktok likes 2021 free,tiktok fans 2021 free,tiktok free followers 2021,tiktok free usa hack 2021,tiktok free likes usa 2021,tiktok free followers 2021 usa,hearts free tiktok
KW:
Free Tiktok Fans Hack 2021
How To Get Free Followers On Tiktok Without Installing Apps 2021
How To Get Free Followers On Tiktok Without Verification 2021
Tik Tok Followers Free No Human Verification 2021

Source of article:

2. https://www.purchase.edu/live/events/21400-tik-tok-video-competition

How To Get Free ROBLOX Gift Cards Codes 2021

(Mixwrodo, 18. 12. 2020 2:28)

https://graws-things.tumblr.com/

KW:
Free Robux No Survey No Download 2020 DECEMBER UPDATED
$25 ROBLOX Gift Cards Pin 2021
Where To Get ROBLOX Gift Cards In The Uk 2021
Where To Find ROBLOX Gift Cards Near Me 2021

How To Get Free Tiktok Followers Without Downloading Any Apps 2021

(Mixwrodo, 17. 12. 2020 8:27)

https://clashofclanslg.webs.com/

Do you want be famous on tiktok? Click link above and enjoy fans and followers free! 2021 UPDATED!

tik tok hack 2021,tiktok likes 2021 free,tiktok fans 2021 free,tiktok free followers 2021,tiktok free usa hack 2021,tiktok free likes usa 2021,tiktok free followers 2021 usa,hearts free tiktok
KW:
How To Get Likes On Tik Tok 2021
Ttfame Com Tiktok Tok 2021
How To Get Free Tiktok Followers No Survey 2021
Free Likes On Tiktok No Verification 2021

Source of article:

2. https://www.purchase.edu/live/events/21400-tik-tok-video-competition

Where Can I Buy In Store ROBLOX Gift Cards 2021

(Mixwrodo, 16. 12. 2020 22:01)

https://graws-things.tumblr.com/post/633693483905024000/roblox-hack-2021-robux-tickets-generator-free

KW:
At Target In Oaklawn Il Do They Sell ROBLOX Gift Cards 2021
Flame.Gg 🔥 Free Gift Cards For ROBLOX Amazon Xbox And More 2021
What Shops Sell ROBLOX Gift Cards 2021
Where To Get ROBLOX Gift Cards Fromm 2021

What have you been up to? Talking about covid

(ramboNix, 6. 11. 2020 21:33)

What have you been up to? I am fascinated about covid19. Can you talk about it? If the same thread is opened please redirect my post :). Thanks :).

PS: I don't know any people with covid and you? rambo :D

Thank you very much for the invitation

(Mixwrodo, 16. 7. 2020 7:26)

Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)

ROBLOX How To Hack Into Accounts MAY 2020

(rardSlord, 15. 4. 2020 23:15)

https://billscheatworld.com/ROBLOXHackOnlineUltimate - ULTIMATE GENERATOR for ROBLOX GAME Club BUILDERS AVAILABLE! 2020 APRIL/MAY UPDATED!

KW:
Robux Generator No Verification 2020 APRIL UPDATED
ROBLOX Hack App 2020 APRIL UPDATED

Can you help me translate

(rardSlord, 5. 12. 2019 6:47)

i am from Italy hello. Can you help me translate? /rardor

Создаю копии сайтов от 500 рублей за лендинг

(NeooThymn, 23. 10. 2019 16:35)

Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы.

Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках:
- Tilda (Тильда)
- Wix (Викс)
- Joomla (Джумла)
- Wordpress (Вордпресс)
- Bitrix (Битрикс)
и т.д.
телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp
Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы.

Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google.

Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта?
напишите нам
8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

pokračování

(afariz, 19. 1. 2015 8:20)

Do zavazadla se takový malý lehký spacák většinou vejde dobře (nemívá víc jak kilo), karimatka, aby si člověk měl na co sednout při přestávkách a na co lehnout v noci, taky moc neváží a stačí taková ta klasická, co se svine do roury, a k nějaké lehké větrovce, případně tenkým šusťákům na večer (a jídlu a vodě na pití), si nic jiného brát na takový výlet nemusíte ani v květnu. Pokud vyrážíte na takové výlety, asi sebou vozíte nějaké malé báglíky, s tak 20 - 25litrovým na osobu se to dá zvládnout dobře.... Rozšíří se tak vaše možnosti, pak byste si taky ze Sougie mohli udělat i částečně "horský" výlet na planinu Omalos (v sezóně jede bus v sedm ráno), vystoupat odtud k horské chatě Kallerghi (převýšení asi 500 m, výstup je asi 4,5 km dlouhý), odkud to je do hor co by kamenem dohodil a jsou odtud fantastické výhledy, které z žádné rokle neuvidíte, pak sejít zpátky dolů na Xyloskalo ke vchodu do rokle Samária (tam byste mohli být kolem poledne a najíst se v místním snackbaru), ale potom nejít odtud na pobřeží touto roklí, ale dát se - jak jsem už naznačil v předchozím komentáři - napřed po silnici přes planinu a pak boční roklí Fugou do té hlavní Agia Irini a jste "doma" v Sougii. Tohle by se za den zvládnout dalo, stejně jako jiná alternativa jak se odstat z Omalos do Sougie, a to trekem po pěšině po svazích hory Psilafi. Pěšina končí v údolí Achladha, odkud je to kousek (tak hodina a půl) do horské vesnice Koustrogherako (nepravidleně otevřená taverna) a z ní je to jen nějaká hodinka zase do Sougie..... Ze Sougie je také možný výlet na hnedle celý den k Polyfémově jeskyni atd. atd. V této destinaci jsou dvě sámošky, velká pláž, na jejíž východní části je to pro neoplavkované, samozřejmostí je mnoho taveren a restaurací a Sougia má i svůj web s nabídkou ubytování různých kategorií... Nechte si to projít hlavou pro případnou změnu místa pobytu na Krétě v příštích letech, pokud byste potřebovali nějaké další podrobnosti, pochopitelně co budu vědět, co předám. Můžete pro komunikaci použít i moji emailovou adresu afariz.PL@seznam. cz. Hezký den, afariz

Palaiochora je opravdu lepší

(afariz, 19. 1. 2015 8:08)

protože Plakias je od Levka Ori, kde jsou "hlavní" rokle, výrazně dál. Ale existují i podobné možnosti průchodu nějakou roklí ve východní části ostrova, odkaz na web bych možná někde našel, pokud byste měla zájem, jenže tam je nejspíš problém s dopravou - autem se dá většinou přijet buď na horní nebo spodní konec té které rokle (no, spíš se k tomu kterému konci jen v různé míře přiblížit), ale jak se k autu pak dostat, až člověk tou roklí projde, to může být problém, žejo... Nicméně - ze Sougie do Agia Roumeli trajekty opravdu jezdí, ale aktuálně jezdí podle zimních jízdních řádů, které končí na konci února. Od března se to mění, a nejsem si jistý, ale od května by to moho být zase jinak. Je třeba pro to konečné naplánování tedy sledovat web společnosti, kde průběžně uvádějí změny v těch JŔ. Tady je odkaz
http://www.anendyk.gr/pages/en/timetable.php
Jen bych možná s tím ubytováním chtěl upozornit i na možnost bydlet přímo v Sougii, to by bylo ještě lepší, dá se tam dojet autem, je tam spojení nejméně 2x denně s Chanií, po ránu taky možnost dojet busem na Omalos (s přestupem), dá se odtud jet traketem jak to Palaiochory (návrat pěšky po pobřežní E4 do Sougie asi tak 4 hodiny), nebo tuto trasu projít obráceně, s návratem trajektem z Palaiochory, dá se - jak jsem myslím už psal - odjet ranním busem ke vchodu do rokle Agia Irini a projít jí dolů k pobřeží, a ani odjezd do Agia Roumeli a pěší návrat do Sougie by možná nebyl zase tak moc problematický, byť by to bylo s přespáním někde venku (třeba na pláži Domata, nebo v rokli Tripiti). Stačilo by si sebou z domova jen přibalit nějaký lehký spacák a vyrazit na takový výlet podle předpovědi počasí, aby člověka někde nepřepadl nějaký deštík... Jídlo na jeden a půl dne by si člověk sebou musel pochopitelně vzít, a flašku s vodou, a kdyby k tomu byl i nějaký vařič na pevný líh, tak by to mohlo být i s luxusem teplé ranní kávy :-)) Taky byste pak mohli do programu zakomponovat odjezd trajektem na nedaleký ostrov Gavdos a jednu noc přespat na pláži zase pro změnu tam.....Uvažujte o tom, že byste mohli svoje "krétské zvyky" trochu obohatit o další možnosti. :-)) Pokračování v dalším komentáři

to asi ne

(afariz, 18. 1. 2015 14:48)

Od vchodu do Samárie - a i kdyby vás vysadili o kus dříve, o asi 1,5 km, kde odbočuje doprava silnice (možná je tam ukazatel Agia Irini, ale nejsem si tím jistý) - se dostanete k místu, kde ze silnice odbočuje stará cesta směr Agia Irini, tak za hodinu, či za 1,5 hod. Za další hodinu a půl můžete být na dně rokle Agia Irini v případě, že půjdete zkratkou, jednou boční roklí, která do té hlavní spadá (jmenuje se Fugou). To jsou tak 3 hodiny do rokle. Roklí dolů to je dejme tomu taky tak 3 - 3,5 hod, pak ještě hodina do Sougie. To mi vychází, že se tam dostanete odpoledne. Asi nějaké menší koupání a občerstvení a potom zpět širokým říčním korytem, kterým jste sem přišli, abyste se napojili na onu pobřežní větev E4. Pokud by se vám to podařilo, tak za světla nedojdete do rokle Tripiti, kde by se dalo přespat a kde je i voda a na další den by zbyla etapa do Agia Roumeli. Trajekty z Ag. R. v sezóně (a 01/05 už sezóna je) odjíždějí vetšinou nějak kolem půl páté, či v pět (nutno si to napřed zjistit). Takže v žádném případě nemůžete počítat, že byste to stihli za jediný den. Sama ta trasa mezi Sougií a Agia Roumeli se počítá na 11 hodin čisté chůze, bez odpočinkových přestávek. Ono nejde ani tak o počet km, ale jednak se musí dát rezerva na případné menší bloudění (a pro člověka, který je tam nováček je to poměrně pravděpodobné, i když by šlo jen o malé ztráty času) a potom - je to nahoru dolů (max výška, kam se musí vystoupat, je asi 520 m) po místy hodně kamenité stezce a jediná voda je malý pramínek pod místem Pikilassos (to jsou ruiny pevnosti nad západními svahy rokle Tripiti - i tady lze strívit noc), a potom už jen dole v Tripiti. Jinak voda není a všechnu si člověk musí nést sebou, tak dobře nejméně 2 litry na osobu a den a spíš víc. Nedělá to na mě dojem, že byste tam jeli s vybavením na třeba dvoudenní túry (obutí, oblečení, případně aspoň spacák, když ne i stan - na počátku května může být i nějaký děštík a zhoršené počasí), takže s touto alternativou se asi rozlučte. Pokud byste ale tohle provést chtěli, napíšu klidně trochu podrobnější popis. afariz

Re: to asi ne

(Petra Zámečníková, 18. 1. 2015 17:27)

Máte pravdu, se dvoudenními túrami jsme dosud nepočítali. Vždy jsme bydleli v hotelu a dělali hvězdicové výlety. Ještě se pořád nevzdávám :-). Loď ze Sugii směr Agia Roumeli by neplula? Víte, máme v Plakiasu polopenzi a byla by ptákovina cestovat na dva dny pryč. Takže pro příště by jako výchozí bod pro podobné výlety byla spíše Paleochora? Petra

Agia Irini

(Petra Zámečníková, 15. 1. 2015 11:41)

Dobrý den, 1.5. letíme již potřetí na Krétu, ubytovaní budeme v Plakiasu. Chtěli bychom si půjčit auto alespoň na 5 dnů a trochu projet západní část. Rádi bychom letos mj. prošli soutěsku Agia Irini, kterou, pokud vím, z Plakiasu žádná místní CK nejezdí. Můžete mi poradit, co by pro nás bylo nelepší? Taky mě už dlouho láká Eligias, ale podle Vašich popisků a krásných fotek si myslím, že to asi pro normálního turistu nebude. V roce 2012 jsme šli Aradenu tam i zpět a byla to nádhera. Je úchvatná. Kréta a její soutěsky jsou moje srdeční záležitost. Jinak díky za super počteníčko, skvělé stránky plné užitečných informací a krásných fotek. Petra

Re: Agia Irini

(afariz, 15. 1. 2015 12:59)

Dobrý den, Petro, z Plakias do Levka Ori, resp. až na jejich západní stranu, to je docela daleko. Nejezdím tam autem, tak se tak úplně v tomto neorientuju, ale mám pocit, že by to asi chtělo minimálně dva dny. Během jednoho dne se dostat do Sougie (cestu si musíte najít podle mapy, odhaduju, že z Plakias by to bylo asi nejlepší zhruba k severu na tu jejich hlavní dálnici a minimálně do Chanie, a potom je to napřed kus stále na západ a po nějakých km se odbočí směr jih, takže postupně nahoru, do kopců, přejede se sedlo (se stožáry větrných elektráren) a pak už je to jen jen dolů. Tuším, že se projíždí také vesnicí Agia Irini, pod kterou je vchod do té soutěsky, ale cesta dolů tou roklí zabere nejméně 3 hodiny (ale jen ke konci rokle, k taverně Oasis, jenže pak jsou to ještě asi tak 4 km do Sougie k moři) a nahoru ještě déle. Takže bych Vám spíš navrhoval dojet až k moři do té Sougie, tam nějak přespat (třeba i na pláži, tam to problém není), auto tam nechat a brzy ráno (7:00) odjíždí bus směr Chania, kterým se za asi necelou hodinu dostanete ve vchodu do té rokle (lístky se kupují v takovém kiosku, požadujte lístky do Agia Irini, nepojedete tam sami; ale raději si ale čas odjezdu ještě zkontrolujte třeba na stránkách místního busového dopravce KTEL, odkaz asi najdete na tomto mém webu). No a pak sejít dolů k autu, dostanete se tam odpoledne, tak ve dvě ve tři, a potom by vás čekala cesta zpátky do Plakias. Možná by Vás ale taky mohl lákat výstup na nejvyšší horu Páchnes? Autem (pokud byste měli nějaké aspoň trochu terénní) se dá dojet z Plakias podle jižního pobřeží do Sfakie a nahoru na planinu Anopoli (tam eventuálně najít nocleh) a odtud asi 20 km po jen zpevněné silnici (takže poměrně pomalá jízda) až na její konec, kde začíná dobrá, značená a snadná stezka do sedla Rousiés (2135 m) - j eto asi půl hodiny. Pak následuje tak hodina a půl až dvě ne nijak obtížného výstupu po stále dobré a značené cestě a jste tam. Ale z Plakias by to asi taky předpokládalo aspoň jednu noc někde přespat (viz výše, možná na Anopoli). Pokud byste chtěla víc info, použijte kontaktní email, který také na tomto webu najdete. Přeju dobrý den a případně i hodně krásných chvil na Krétě.

Re: Re: Agia Irini

(Petra Zámečníková, 18. 1. 2015 13:22)

Dobrý den, děkuji za odpověď. Dnes jsme hledali staré mapy. Při studiu jedné z nich mě napadlo, jestli by nešlo se s místní CK nechat dovézt na plošinu Omalos, tam bychom byli počítám tak po šesté. Pak jít pěšky směr Agia Irini, sejít soutěskou do Sugie a odtud pěšky po pobřeží do Agia Roumeli a tam nasednout na loď, kterou bychom jeli po sejití Samárie. Je to moc telecí nápad? Kolik je to asi km? Řekla bych tak 30..., což by se dalo ujít. Předem díky za odpověď. Hezkou neděli. Petra

Lezeni na krete

(Ales, 4. 11. 2007 16:22)

Ahoj, pekne stranky, spousta informaci, radi by jsme tam v kvetnu vyrazili, neco pochodit a i si zalezt, nevis o vhodnych oblastech nebo o lidech kteri znaji tuto stranku Krety trochu vic? Jak jsou napr dobre odjistene atd..
Diky Ales
mecada2@yahoo.com

Ó děkuji

(Petruš, 31. 10. 2007 20:50)

za takový krásný představení mé osoby a stránek. Dodám ještě, že stránky www.all-about-greece.estranky.cz prošly drobnou změnou, kterou málokdo zaregistroval a to - že přešly z verze ZDARMA do NEKOMERČNÍ, čímž pádem bude víc fotek a hlavně žádný hloupý reklamy. Peťi, máš super stránky, čtu si tu u tebe moooc ráda. Petruš.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5