Jdi na obsah Jdi na menu
 


Geografie; Podnebí

Kréta je 4. - 5. největší ostrov ve Středozemním moři. Je součástí mohutného podmořského hřebene, táhnoucího se jihovýchodně z poloostrova Peloponésos přes ostrovy Kithéra a Antikithéra. Na Krétě se směr pohoří obrací na východ, aby pak severovýchodně, přes ostrovy Karpáthos a Rhodos, dospěl na pobřeží Malé Asie jižně od tureckého Bodrumu. Druhý takový podmořský masív, z něhož jsou vidět také jen nejvyšší partie v podobě ostrovů, se táhne o něco severněji, zhruba od Athén a ostrova Euboia, a přes Kykladské ostrovy, Jižní Sporády a Dodekanissy se také dostává k Malé Asii, zhruba mezi ostrovem Sámos a tureckým Bodrumem. Celá oblast je tektonicky aktivní, i když - vyjma ostrova Théra – se vulkanická činnost přímo nevyskytuje, ale drobné otřesy, které leckdy člověk ani nenaznamená, jsou poměrně časté.

 

Obrazek

Údaje o rozloze ostrova se dost liší, protože celkem tři zdroje - starý průvodce nakladatelství Olympia (1976), novodobý Baedeker (1992) a nejnovější z nich průvodce Kletr (1997) - udávají každý jiné číslo, lišící se až o stovky km2, v rozmezí 8250 - 8550 km2. Ostrov je protáhlý v západovýchodním směru, s rozměry přibližně 260 km nadél a mezi 12 až 57 km našíř.

O Krétě se dá říct, že je to hornatý ostrov, i když s menšími výhradami. Na severním pobřeží a podél jižního pobřeží střední části ostrova jsou někdy i poměrně rozsáhlé nížiny s výškou do 300 m. Mezi jednotlivými horskými masivy jsou také výrazně nižší partie, ať už to jsou přímo nížiny nebo vrchoviny, a někdy i přímo uvnitř horských masivů jsou úrodné a často docela vysoko ležící náhorní roviny, které ale nebývají moc rozsáhlé. Nejznámější z nich jsou asi (od západu na východ) Omalos, Trikoukia, Niatos, Askifou, Lassithi, Nídha a mnohé další.

Nejvyšší hory jsou na západě. Směrem na východ se výška horských oblastí postupně snižuje. Ty nejzápadnější (a současně i nejdivočejší, s více než 20 vrcholy přes 2000 m), jsou Levka Ori - Bílé hory, které dosahují vrcholem Páhnes (druhý nejvyšší na Krétě) výšky 2453 m. Tyhle hory mě naprosto uchvátily a o nich je také naprostá většina materiálu na tomto webu.

 ObrazekNa východě je ohraničuje údolí řeky Mouselas, která ústí do moře na severním pobřeží východně od vesnice Georgioupoli. Od jejího jižního konce pak tato hranice pokračuje zhruba k vesnicím Asigonia, Kallikratis a k Frangokastello na jižním pobřeží. Jižní hranici tvoří poběží Libyjského moře, západní pak rokle Agia Irini, která začíná asi 4 km severně of vesnice Sougia na jižním pobřeží a do moře ústí v Sougii, a místo Seli - nejvyšší bod silnice, spojující Sougii se severním pobřežím. A severní hranice Levka Ori by mohla být vedena přibližně mezi vesnicemi (od západu na východ) Lakki, Meskla, Therisso, Drakona, Kámbi, Káres, Madara, Alikambos a jezerem a vesnicí Kournas. Západně od Levka Ori je oblast kopců, které by se daly nazvat vrchovina, ale není to jedna ucelená horská oblast, ale mnoho rozroušených samostatných skupin kopců, málokdy dosahujících výšky 1000 m. Dále na východ od Levka Ori pak už následuje podobná, ale rozsáhlejší oblast nížin a pahorkatin s ojedinělými pásy hor, která končí až masívem Psiloritis (také Idské hory). Nejvyšším vrcholem těchto hor je hora několika jmen - Psiloritis, Ida nebo Timios Stavros – která je s výškou 2456 m nejvyšší horou Kréty. Toto pohoří je tvořeno prakticky jen jedním hřebenem, byť rozbrázděným mnohými divokými soutěskami, který se táhne zhruba od severozápadu na jihovýchod, s délkou asi 40 km a max. šířkou kolem 20 km. Směrem k jihu až jihozápadu hřeben spadá poměrně příkře do nížiny Messara, rozkládající se kolem mohutné řeky Géropotamos, zato obráceným směrem, k severu, se pohoří snižuje postupně, přes rozsáhlou plošinu Nídha. Výše zmíněnou nížinu (Messara) na jihu ještě odděluje od pobřeží horské pásmo Asteroussia, s maximální výškou do 1200 m. Východně od masívu Psiloritis, v širokém pásu přibližně od hlavního města Kréty Iraklia až k jižnímu pobřeží, je opět pásmo nížin a nízkých pahorkatin, jež je na východě ukončeno poměrně rozsáhlým masívem Diktí Ori. Uvnitř tohoto masivu je uzavřena nejrozsáhlejší a asi nejznámější  náhorní planina Kréty - Lassithi s nadmořskou výškoiu zhruba 800 m. Nejvyšší horou tohoto pohoří je Diktí Latzaros s výškou 2148 m. Východně od Diktí se krajina opět snižuje k nejužšímu místu Kréty (spojnice zhruba Gournia - Iearapetra, nejjižnější město Evropy), aby pak ještě jednou přišly ke slovu kopce - Thriptís Ori a Ornó Oros - jež dosahují maximálně téměř 1500, resp. téměř 1200 m. Dále na východ od nich pak výška terénu stále klesá a úplný konec ostrova – jeho severovýchodní cíp - je zase nížinou s výškou do 200 m. Silně převládající horninou na horách jsou různé typy vápence (krystalinický, deskovitý), na západ od Levka Ori pak ještě fylity a kvarcity. Stálých řek je na Krétě poskrovnu a stav vody v nich se navíc značně mění - během léta se často výrazně snižuje a menší toky mohou vyschnout úplně. Na Krétě je také jedno přirozené sladkovodní jezero Kournás, které leží mezi městy Chania a Rethymon v severní části ostrova, jen pár desítek km od pobřeží.

 Počasí na Krétě je celkem jednoduché. Přechodná období – jaro a podzim – prakticky nejsou. Buď je přímo zima (ovšem zima s minimálními teplotami mimo hory vzácně do jen +5 °C), nebo léto, s teplotami často přes 30 °C. V zimě prší dost (nejhorší počasí bývá v únoru a hlavně v březnu, kdy na horách stále ještě může sněžit a teploty tam mohou v noci klesat běžně pod nulu, zatímco pobřeží mohou bičovat prudké bouře) a v létě málo. Červenec, srpen a i září bývají často úplně bez srážek. Často tu však fouká někdy i dost nepříjemný severní či severozápadní vítr, který mimo jiné i promíchává mořskou vodu a to už pak není těch nádherných 25 – 27 °C na cachtání se!! Jiný, a většinou docela silný, vítr „sirroko“ způsobuje naopak náhlý vzestup teplot, protože fouká od jihu, od Sahary, často i v zimních měsících. Pro „dokonalou“ představu přikládám tabulku průměrných teplot (°C). (Uznávám ale, že tahle níže uvedená tabulka má k dokonalosti dost daleko!! Mnohem lepší a názornější informace nalezne zájemce na webu http://kreta.rovnou.cz/pocasi.html , kde jsou mnohé velice názorné sloupcové grafy pro různá denní období, pro jih a sever ostrova atd. Doporučuju!!)

 

Teploty v tabulce jsou však údaji z meteorologické stanice u letiště v Irakliu, platí tedy hlavně pro severní pobřeží, kde je však trochu jinak, než na pobřeží jižním, od severních a severozápadních větrů chráněném horami.Ve vysokých polohách, zvláště nad 2000 m, však často leží sníh až do začátku června. V zimních měsících tu lze proto také provozovat klasickou zimní vysokohorskou turistiku, s mačkami, lany, cepíny a vším, co se pojí s pohybem ve sněhu. A s nebezpečím lavin nebo propadu do sněhem zakrytých propastí, závrtů či koryt potoků. Obého je po Levka Ori celkem dost.

 Obrazek

Další odkazy na počasí na různých místech:

Třeba u vchodu do známé rokle Samária:

http://penteli.meteo.gr/stations/samaria/

 

Nebo na vrcholu Volakias, dvoutisícovka nad Samárií:

http://freemeteo.com/default.asp?pid=23&gid=251844&la=1

 

Případně v Chanii, východišti treků:

 http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/hdfForecast?query=Chania%2C+Greece

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

XEvil breaks CAPTCHA of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

(Latonyaexema, 26. 3. 2018 19:16)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

XEvil break 99% types of captcha

(Mashawic, 13. 12. 2017 10:18)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.