Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na počátku devadesátých let, když se konečně otevřely hranice, jsem byl 2x v Řecku. Původně jsme sice měli jet (v roce 1990) na dalmatské pobřeží někam poblíž Dubrovníku, ale někdy v únoru nám z Čedoku přišla informace, že zájezd se ruší pro naprostý nezájem; protože kdo mohl, ten vzal pas a hurá přes najednou otevřené hranice tam, kam se dřív moc nemohlo. Takže jsme z ničeho nic byli postaveni před problém co teď. Peníze naštěstí vrátili. Nějak víceméně náhodně někdo z nás "objevil" nabídku jiné cestovky (kterých se najednou objevila spousta) do Řecka. Busem, přes Maďarsko a Jugoslávii. Tak jsme tedy vyrazili - na dost hroznou, asi 29hodinovou cestu na poloostrov Chalkidiki, na jeho výběžek Kassandra. Se zásobami jídla a s následným pocitem, že nás cestovka dost obrala. Bylo to totiž se snídaní a jak jsme nějak zjistili, tak téměř veškerý snídaňový proviant - sýr, čaj, kafe, šunku, máslo - vezli z Prahy (nakoupený za koruny) a tam, v Řecku, kupovali "za valuty" jen pečivo a džus. Ale počítali si na snídani cenu tehdejších 5 DM - což bylo dohromady několik desítek korun a na tu dobu to byla pěkná zlodějna. Za rok jsme Řecko sice zopakovali, ale s jinou cestovkou a už úplně bez jídla; ale zase s dostatečnými zásobami  (jen tam proboha nic k jídlu nekupovat!!) a i s tou hroznou cestou - a tentokrát ještě hrůznější, protože trvala asi 36 hodin - bylo to ještě více na jih, na Peloponésos poblíž Nauplia. Tenhle výlet byl již co se týče cestovky docela v pořádku, viděli jsme Olympii, Epidauros, Korinth, Nauplio, Mykény a také jsme se stavili na den v Athénách, takže zážitků sousta. Ale již v té době jsem se zařekl, že s cestovkou už nikdy!! A pak jsem nějak "objevil" Krétu. Napřed články, obrázky, pak jsem si sehnal i nějaké průvodce a mapy, a čím dál tím víc mě to místo přitahovalo.  

No a potom přišla "skvělá" příležitost podívat se "tam" - na Krétu - ve vlastní režii a designu. Spolu s několika přáteli nás čekala oslava hodně kulatého výročí a tak jsem si řekl, že nejlíp by bylo to oslavit "výletem" na Krétu. Všichni se tak nějak rádi hejbáme, takže jsem to zorganizoval. Do posledních podrobností, včetně tištěného průvodce!! Třínedělní výlet s báglem na zádech - koupit jen letenky na charter, sebou spacák, stan, nějaké peníze, čínské polívky a tak. Nadšení z toho nápadu bylo velké, ale jen chvíli. Pak začali jeden po druhém odpadat až jsem zbyl jen já. Ale zatvrdil jsem se a rozhodl se, že pojedu - a třeba i sám! "Na just"! Na poslední chvíli se přidal (naštěstí) jeden kamarád (sice neslavil kulaté, ale to nevadilo) a tak jsme vyrazili. Protoulali jsme za 3 neděle celou Krétu, chodili jsme, koupali se, spali na plážích, přesouvali se busem, bylo to nádherné, ale nikde jsme si nic neprohlédli pořádně. Byl jsem ale nadšený a už jsem se chytil v Řecku - a na Krétě tuplem - drápkem. A to mi zůstalo do dneška. Jezdím tam prakticky každý rok a jednou někdy dokonce i 2x. Nevím, jestli nejsem o něco ochuzený, když jezdím vlastně pouze do Levka Ori - Bílých hor, ale já jsem tam spokojený. Zkombinuju nějaký trek v horách a lenošení u moře někde na jižním pobřeží a domů se vrátím s novou energií a připadá mi, že i s novou tělesnou schránkou: tak blahodárný účinek to tam na mě má!!

Jen 2x jsem při svém "řeckém dobrodružství" zaměnil Krétu za něco jiného. Jedna skvělá a zase třínedělní dovolená byla po ostrovech Kykládách - Théra (Santorini), Naxos, Folegandros, Amorgos. Měli jsme sice hrubou kostru kam a kde, ale celkově to bylo ve stylu "teď jsme tady, ale už nás to tu nebaví, zejtra se sebereme, půjdeme do přístavu a pojedeme jinam". A taky jsme to hned provedli - vydali se do příslušného přístavu, počkali na nějakou loď, která někam jela, a nasedli a pluli. Nemělo to chybu!! Jenže se taky jednou objevil nápad, že by se dalo vylézt i na bájný Olymp a tak se následná dovolená odbývala na řecké pevnině: Z Lithochoro na Olymp a zpět + týden na výběžku Sithonia poloostrova Chalkidiki. Bylo to časově i finančně výrazně méně náročné, ale nebyla to Kréta.....

A od těch časů už to tedy byl jen tento bájemi obestřený ostrov.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ano, jsi dobrý

(Honza, 24. 12. 2007 16:25)

Ahoj, rádi čteme Tvé řádky o Krétě, nejsme sice tak tracky, ale vezmem si jeep a jedeme, kam se nám to líbí. Je na co koukat a taky jsme se chytli drápkem. Tak piš. Ahoj. Honza a Majka

Re: Poděkování

(Autor, 12. 11. 2007 21:17)

Honzo, díky. Jsme rád, že to moje povídání je užitečné. Aspoň tu a tam. Proto ty stránky taky dělám. Koukám se, jak naskakuje počítadlo návštěv a říkám si, že kdyby třeba jen pro každého dvacátého návštěvníka stránek tam bylo něco užitečného, tak že bych byl moc rád.
Petr

Pochvala

(Autor, 12. 11. 2007 21:12)

Díky za pochvalu, to těší!! Fakt!!
Petr

Poděkování

(Honza, 12. 11. 2007 16:55)

Ahoj, chtěl bych poděkovat za shromáždění užitečných informací. Několikrát jsme je využili při letošní výpravě na Krétu. Tak hodně zdaru při dalším objevování Kréty a ať jsou tyto stránky inspirací dalším lidem k výpravě na zajímavou Krétu.

Pochvala

(Helena, 6. 11. 2007 19:16)

Ahojky !
Moooc hezký stránky spousta fotografií a informací.Zabloudila jsem sem ze stránek Petry
http://www.all-about-greece.estranky.cz/
Jen tak dále a těším se na další informace.
Helena